U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Stichting Cultuur en Historie Nieuwerbrug en Omstreken

Hoofdkwartier 1672 is onderdeel van stichting Cultuur en Historie Nieuwerbrug en Omstreken, samen met Republiek aan den Rijn en Tentoonstellingscommissie Wierickehuis.

De stichting heeft tot doel het onderzoeken, behouden en uitdragen van de plaatselijke cultuur en historie van Nieuwerbrug en directe omgeving. Het dorp Nieuwerbrug is ontstaan rond de tolbrug en lag eeuwenlang op het kruispunt van vier schoutambachten en later gemeenten. De gemeenschap binnen de brandschouwerij, het gebied waarbinnen men samen de brand bestreed, verzorgde meer zaken los van de officiële gemeentes. Het eigenzinnige dorp werd hierdoor wel eens met een republiek vergeleken.

Inmiddels ligt het dorp voor het grootste deel in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk (provincie Zuid-Holland) en voor een deel binnen de gemeente Woerden (provincie Utrecht). De gemeenschap deelt veel historie met Bodegraven, Waarder en Woerden.

 

Hoofdkwartier 1672

Hoofdkwartier 1672

Hoofdkwartier 1672 wil het hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie met prinselijk legerkamp uit 1672 onder de aandacht brengen. Het kerngebied hierbij is Bodegraven en Nieuwerbrug. Daarnaast worden Driebruggen, Waarder, Woerden en Zwammerdam sterk bij het verhaal betrokken en kijken we een enkele keer nog verder om ons heen.

 

Republiek aan den RijnRepubliek aan den Rijn

Republiek aan den Rijn onderzoekt de bewoners van de Brandschouwerij Nieuwerbrug door de jaren heen. De informatie wordt onder andere gedeeld door middel van informatie in de openbare ruimte en tentoonstellingen.

 

 

Tentoonstellingscommissie WierickehuisTentoonstellingscommissie Wierickehuis

Om het half jaar hangt er in het Wierickehuis een nieuwe tentoonstelling. Voor de helft met een lokaal, historisch onderwerp en voor de andere helft met kunst van lokale kunstenaars, of met een lokaal onderwerp.

 

Er werken diverse mensen mee aan onze projecten. De vaste kern bestaat uit Jan van de Burgt, Michiel van de Burgt, Judith van Heel en Jan van Rooijen.

 

Voorzitter: Nel de Wilde

Secretaris: Eke Vos

Penningmeester: Ciska Klooster

 

KvK nummer:  7 7 7 9 5 8 3 0

IBAN nummer: NL87 TRIO 0788 9341 98