U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Wandelen, fietsen en varen

Er valt veel te ontdekken rond het hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie

Fiets door onze groene polders, wandel over de historische dijken en vaar over het water, dat ons verdedigde tegen de Zonnekoning. En geniet onderweg op een terras in een gezellig dorpje, of koop streekproducten bij de boer.

TimeSwitch app Nieuwerbrug 1672

TimeSwitch app 'Nieuwerbrug 1672'

Via de gratis TimeSwitch app op uw smartphone of tablet komen de twee Nieuwerbrugse schansen weer tot leven. Kijk om u heen en zie vanaf vier punten hoe het daar in 1672 uit heeft gezien. Bekijk op iedere locatie een filmpje, waarin gebeurtenissen uit het rampjaar tot leven komen.

Startpunt: Tolbrug, Bruggemeestersstraat, Nieuwerbrug

Lees meer >>

In het hoofdkwartier van de prins

In het hoofdkwartier van de prins

De mooiste verhalen over het rampjaar speelden zich rond het hoofdkwartier af. Stap op de fiets en rijd langs dijken, sluizen, molens en boerderijen. Iedere plek vertelt zijn eigen verhaal.

Startpunt: TOP Reeuwijkse Hout, Station Bodegraven, of ieder ander punt langs de route. - Lengte: 26 km - Duur: 4,5 uur

Lees meer >>

Luisterroute Rampjaar 1672

Luister route Rampjaar 1672 - Hendrick

Treed in de voetsporen van Henrick van Wegen en doorkruis het Oude Hollandse Waterliniegebied in het Rampjaar 1672. Henrick krijgt een gevaarlijke opdracht van prins Willem III: een laatste inspectieronde langs de volstromende polders en de cruciale legerpost bij Woerdense Verlaat. Terwijl de Fransen elk moment dichterbij komen. Kan Henrick zijn opdracht nog volbrengen?

Startpunt: Proeverij De Koffietuin, Weijpoort 12,  Nieuwerbrug - Lengte: 55 km - Duur: 4 uur

Ga naar Struinen en Vorsen >>

Rampjaarroute

Rampjaarroute

In december 1672 probeerden de Franse generaal Luxembourg vanuit de bezette vestingstad Woerden een doorbraak door de bevroren Waterlinie te forceren, door via Zegeveld langs de Meije richting Alphen te trekken. Maar door invallende dooi mislukte dit; op de terugweg staken de Fransten Zwammerdam en Bodegraven in brand. De Rampjaarroute volgt het spoor van de Franse troepen.

Startpunt: Station Woerden - Lengte: 45 km

Ga naar stichting Oude Hollandse Waterlinie >>

Prins Willem III Vaarroute

Prins Willem III vaarroute

In de verdediging van de Oude Hollandse Waterlinie nam Woerden een centrale plaats in, o.m door zijn strategische ligging aan de Oude Rijn. In Woerden zetelde het Groot-Waterschap van Woerden. Prins Willem III verordonneerde hier de inundatie van de omliggende polders en voer met een boot van het waterschap langs zijn troepen die waren gelegerd langs de oevers van de Rijn. De forten in Nieuwerbrug, Bodegraven en Zwammerdam en Alphen moesten de weg naar Leiden en de rest van Holland afsluiten. maar de Rijndijken waren versterkt door diverse schansen.

 Startpunt: Singel Woerden - 59 km

Folder stichting Oude Hollandse Waterlinie >>

izi TRAVEL >>

De Luxembourg vaarroute

De Luxembourg vaarroute

Een half jaar lang vormde de waterlinie een onneembare barrière tussen het Staatse leger en de Franse troepen. Dat veranderde toen Koning Winter zijn entree deed en de Waterlinie in een ijsvlakte veranderde. De Franse generaal, de Hertog van Luxembourg, trachtte hiervan gebruik te maken.

Startpunt: Singel Woerden - 39 km

Folder stichting Oude Hollandse Waterlinie >>

izi TRAVEL >>

Oude Waterlinie route - Struinen en Vorsten

Oude waterlinie route

De Oude Hollandse Waterlinie, gevormd door de beide Wiericken, is opgeworpen op initiatief van Willem III in 1672. De historie verhaalt, dat hij persoonlijk, als jochie van 21, toezicht hield op de werkzaamheden vanuit hoeve Knodsenburg aan de overzijde van de Rijn. Toen de linie zijn waarde moest bewijzen legde de strenge vorst de zwakte ervan bloot en de Hollandse veldheren kozen het hazenpad. Het kostte kolonel Pain et Vin letterlijk zijn kop: als zondebok werd hij onthoofd in Alphen.

Startpunt: Custwijc, Laageind 1, Driebruggen - Lengte: 12,7 km - Duur: 3, a 4 uur

Ga naar Struinen en Vorsen >>

Linie ploeterroute - struinen en Vorsen

Linie ploeter route

Ten tijde van het Rampjaar 1672 stonden de polders rondom Zegveld en de Meije onder water om de Franse troepen tegen te houden. Maar toen het water bevroor wisten de Fransen vanuit Woerden toch een doorbraak te forceren. Over het bevroren inundatiewater trok een leger van 8000 man onder generaal Luxembourg in de richting van de Meijekade, dat een stuk boven het maaiveld uitstak. Maar door de invallende dooi moesten ze zich terug trekken.

Startpunt: Station Bodegraven - Lengte: 42 km - Duur: 4 uur

Ga naar Struinen en Vorsen >>

Waterlinie & Wierickeroute - Struinen en Vorsen

Waterlinie en Wiericke route

Deze prachtige fietsroute volgt de Oude Hollandse Waterlinie, die begrensd wordt door de beide Wierickes en de polder Lange Weide ertussen. Het gebied tussen de Wierickes werd in 1672 (het Rampjaar) onder water gezet om de Fransen tegen te houden. Hier was de waterlinie om zijn smalst, zo’n 1500 meter (zwakste schakel).

Startpunt: Custwijc, Laageind 1, Driebruggen - Lengte: 45 km - Duur: 4 uur

Ga naar Struinen en Vorsen >>

Verborgen schatten
Sporen van het Rampjaar 1672

Verborgen schatten

Sporen van het rampjaar 1672

Ontdek de verborgen schatten met de nieuwste fietsroute door de Oude Hollandse Waterlinie. De fietsroute gaat langs diverse archeologische hoogtepunten in het midden van de Waterlinie. Via het fraaie fietspad langs de Oude Rijn gaat de route langs Fort Wierickerschans naar Zwammerdam, waar zowel verborgen sporen, als zichtbare littekens van het Rampjaar te zien zijn. De route volgt de weg die Willem III in juni 1672 vanuit het legerkamp via Reeuwijk naar Gouda maakte.

Diverse startpunten - Lengte: 50 km

Folder stichting Oude Hollandse Waterlinie >>

izi TRAVEL >>

Langeafstand waterlinie fietsroute - Struinen en Vorsen

Lange afstand waterlinie fietsroute

Van Gorinchem tot Muiden

Meer dan 120 km fietsplezier langs de Oude Hollandse Waterlinie. Hevige gevechten hebben langs deze Linie plaatsgevonden tijdens het rampjaar 1672, toen het volk redeloos, radeloos, reddeloos was. Ontdek deze spannende gevechtshistorie van de moeder der Waterlinies via vestingsteden, schansen, inundatievelden, sluizen. Rust lekker uit op een van de vele terrasjes onderweg of in een landelijke B&B. Leuk om te combineren met een bezoek aan Slot Loevestein, Fort Wierickerschans of het Muiderslot. Langs deze verhalende linieroute is van alles te beleven.

Startpunt: TOP Gorinchem - Lengte: 120 km

Ga naar Struinen en Vorsen >>

Lange afstand waterlinie fietsroute 2 - Struinen den Vorsen

Lange afstand waterlinie fietsroute 2

Van Schoonhoven tot Zwammerdam

Vanuit Schoonhoven fiets je langs het prachtige riviertje de Vlist, onderweg kom je langs de Koeneschans. Nu bijna niet voor te stellen, maar tijdens het rampjaar 1672 een belangrijk onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Maak gebruik van de VR paal en krijg een beeld hoe het vroeger was. Verderop kom je door Haastrecht en langs de Reeuwijkse Plassen, via de Wierickes fiets je richting Fort Wierickerschans om te eindigen bij Zwammerdam. Daar hebben de Fransen flink huis gehouden in 1672.

Startpunt: TOP Schoonhoven - Lengte: 32 km

Ga naar Struinen en Vorsen >>

Lange afstand Waterlinie fietsroute Oost - struinen en Vorsen

Lange afstand waterlinie fietsroute Oost

Meer dan 90 km fietsplezier langs de Oude Hollandse Waterlinie. Hevige gevechten hebben langs deze Linie plaatsgevonden tijdens het rampjaar 1672, toen het volk redeloos, radeloos, reddeloos was. Ontdek deze spannende gevechtshistorie van de moeder der Waterlinies via vestingsteden, schansen, inundatievelden, sluizen. Rust lekker uit op een van de vele terrasjes onderweg of in een landelijke B&B of hotel. Langs deze verhalende linieroute is van alles te beleven.

Startpunt: Station Woerden - Lengte: 92 km - Duur: 5 uur

Ga naar Struinen en Vorsen >>