U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Kanonnen voor Nieuwerbrug

In 1672 lagen in Nieuwerbrug twee schansen om te voorkomen dat het Franse leger over de Rijndijken de smalle waterlinie konden oversteken. Het was één van de vijf belangrijke posten langs de linie. Hier mogen we tegenwoordig best even bij stil staan.

Door twee kanonnen in het dorp te plaatsen, willen we het militaire verleden weer in ere herstellen.

Naast de tolbrug, in de tuin van de Brugkerk, verwelkomt een kanon de schepen die over de Oude Rijn varen. Naast de Wierickebrug begroet hij fietsers en automobilisten, die ongemerkt door het oude fort rijden. De twee kanonnen zijn replica’s die we van de Bataviawerf konden overnemen.

Bij het kanon aan de Dubbele Wiericke komt een klein informatiebord over de schansen, de TimeSwitch app Nieuwerbrug 1672 en het kanon. Aan de Oude Rijn komt een klein bordje met summiere informatie en QR-code.

Het aanschaffen van de kanonnen is mogelijk gemaakt door Onderlinge Verzekeringsmaatschappij Rijn en Aar, RetourMatras, Theater MENS, stichting BONAZ, Verweij Houttechniek en Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug.