U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Hofstede Kruidenburg

Dit Rijksmonument is in de 17e eeuw gebouwd binnen de toenmalige grenzen van Zwammerdam. De naam is waarschijnlijk ontleend aan het beroep van Gijsbert van Wieringen, koopman in kruiden en specerijen.

In 1673 zou op de hofstede een belangrijke gebeurtenis hebben plaatsgevonden.

Viceadmiraal Cornelis Tromp behaalde in 1666 de eerste echte overwinning in zijn leven. Hij versloeg de Britse achterhoede tijdens de Tweede Engelse Zeeslag. Omdat hij hierbij ver van de hoofdmacht was geraakt, kon hij deze niet te hulp schieten. Admiraal Michiel de Ruyter verweet hem daarom de nederlaag. Tromp werd uiteindelijk op non-actief gesteld.

In maart 1673 probeerde stadhouder Willem III Tromp weer met De Ruyter te verzoenen. Hij zou Tromp dan weer bij de vloot kunnen aanstellen. Een eerste poging eindigde in slaande ruzie. Maar nadat Tromp werd beloofd dat hij De Ruyter na diens dood zou mogen opvolgen, legden de admiraals de ruzie formeel bij.

Het verhaal gaat, dat dit gebeurde in hofstede Kruidenburg. Een schilderij met een aandenken hieraan heeft jaren boven de torendeur van de dorpskerk van Zwammerdam gehangen.

Hofstede Kruidenburg is momenteel een wijngoed. In het voorjaar van 2004 zijn de eerste wijnstokken geplant.

 

Toegankelijkheid

De woonboerderij en bijbehorende erf zijn niet toegankelijk voor publiek.

Adres: Dammekant 38, Bodegraven

 

Audiotour

Passeer hofstede Kruidenburg ook tijdens de audiotour In het hoofdkwartier van de prins.

Audiotour In het hoofdkwartier van de prins