U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

In het hoofdkwartier van de prins

Fietsroute van 27 km - 4,5 uur

Reeuwijk, Driebruggen, Waarder, Nieuwerbrug, Bodegraven.

Tijdens het Rampjaar 1672 lag het hoofdkwartier van Prins Willem III van Oranje tussen Nieuwerbrug en Bodegraven. Zijn legerkamp strekte zich uit van Nieuwerbrug tot in  Zwammerdam.

Soldaten uit binnen- en buitenland bevolkten het kamp. En uit binnen- en buitenland kwam met naar het hoofdkwartier om met kapitein-generaal Willem III te spreken. Zo werd hij hier gevraagd om stadhouder te worden en onderhandelde hij hier over vrede met Engelse ambassadeurs.

De schansen in Nieuwerbrug zijn al lang verdwenen, maar Fort Wierickerschans ligt er na bijna 350 jaar nog. Dit boegbeeld van de Oude Hollandse Waterlinie is zeker het bezoeken waard. Maar er is meer dat herinnert aan het oude hoofdkwartier.

De mooiste verhalen over het rampjaar speelden zich rond dit hoofdkwartier af. Stap op de fiets en rijd langs dijken, sluizen, molens en boerderijen. Iedere plek vertelt zijn eigen verhaal.

Fietsroute In het hoofdkwartier van de prins

 

Startpunten

TOP Reeuwijkse Hout

Station Bodegraven

Of ieder ander punt langs de route.

 

Wij adviseren u de route voor uw vertrek te downloaden op uw telefoon.

Dit geld ook voor de TimeSwitch app Nieuwerbrug 1672, waarmee u in Nieuwerbrug kunt beleven hoe de schansen er daar tijdens het rampjaar uit hebben gezien.

 

Productie: Hoofdkwartier 1672

Met dank aan: Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Uitvoering: Theater MENS

Ga direct naar izi-TRAVEL

Audiotour In het hoofdkwartier van de prins