Het Rampjaar
Tijdens het Rampjaar 1672 werd onze republiek aangevallen door de koninkrijken Frankrijk en Engeland en de bisdommen Munter en Keulen.
De Engelse vloot werd langs de kust tegengehouden door Michiel de Ruijter. Munster en Keulen trokken richting het noorden van het land. Hier werden we bedreigd door de Franse koning Lodewijk XIV.
Na een snelle opmars werd de Zonnekoning gestopt door de Oude Hollandse Waterlinie. Het hoofdkwartier van Prins Willem III van Oranje lag dat jaar tussen Nieuwerbrug en Bodegraven. Zijn legerkamp strekte zich uit van Nieuwerbrug tot in Zwammerdam.
In het hart van de waterlinie groeiden de dorpjes langs de Oude Rijn tijdelijk uit tot een plaats van betekenis.
Maar eind december lukte het Franse troepen de bevroren waterlinie over te steken. Bodegraven en Zwammerdam werden hierna met de grond gelijk gemaakt.
Om herhaling te voorkomen werd in 1673 Fort Wierickerschans gebouwd. Dit boegbeeld van de Oude Hollandse Waterlinie is zeker het bezoeken waard. Maar er is meer dat herinnert aan het oude hoofdkwartier.
De mooiste verhalen over het rampjaar speelden zich rond dit hoofdkwartier af. Stap op de fiets en rijd langs dijken, sluizen, molens en boerderijen. Iedere plek vertelt zijn eigen verhaal.