U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Fort Wierickerschans

Om te voorkomen dat het Franse leger hier nogmaals de waterlinie zou oversteken liet Prins Willem III in 1673 Fort Wierickerschans bouwen.

Als verdedigingswerk is het nooit gebruikt. Nadat de Oude Hollandse Waterlinie werd vervangen door de Nieuwe Hollandse Waterlinie, meer naar het oosten, werd de schans overbodig.

Voor de opslag van munitie bleek het wel geschikt. Hiervoor bouwde men het Kruithuis. Fort Wierickerschans zou uitgroeien tot Landelijk Hoofddepot van ‘s Rijks Buskruit.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden binnen de grachten van het fort buitenlandse officieren vastgehouden. Er heerste een soepel regime met sport en spel. Men mocht zelfs zwemmen in de gracht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het fort als wapenarsenaal gebruikt door de Duitse marine.

Na de oorlog kwam er binnen de wallen een communicatiecentrum voor contact met onze soldaten in West-Duitsland. Ook werden er honden getraind. Langzaam verdwenen de militaire goederen van het terrein.

Het mysterieuze Fort Wierickerschans opende in 1988 voor het eerst haar poorten voor burgers. Het verloor haar militaire functie en werd overgedragen aan Staatsbosbeheer.

De Fort Wierickerschansgroep is vanaf 2008 bezig met de restauratie van het Rijksmonument. Binnen de wallen is nu plaats voor feesten en evenementen.

De wallen, de drie uitvalspoorten en de manschapsverblijven stammen nog uit 1673. Hiermee is Fort Wierickerschans het enige overgebleven fort uit de Oude Hollandse Waterlinie.

 

Toegankelijkheid

Het terrein van Fort Wierickerschans is voor individuele bezoekers vrij toegankelijk van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 16.00 uur.

Gebruik van de gebouwen is alleen mogelijk op reservering en zijn niet voor individueel bezoek toegankelijk.

Er zijn geen openbare toiletvoorzieningen aanwezig.

Parkeren: Weijpoort 4, Nieuwerbrug

www.fortwierickerschans.nl

 

Audiotour

Bezoek Fort Wierickerschans ook tijdens de audiotour In het hoofdkwartier van de prins.

Audiotour In het hoofdkwartier van de prins