U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Prinselijk hoofdkwartier en legerkamp

Tussen Nieuwerbrug en Bodegraven lag het legerkamp van Prins Willem III. Soldaten werden ingekwartierd in boerderijen, of sliepen in tenten. Net als hun meegekomen vrouwen en kinderen. De betere huizen waren bestemd voor de officieren.

Enkele officieren waren in het kamp gevangen gezet, omdat ze hun vestingstad, of schans niet hadden verdedigd. 

Naast Nederlands hoorde je de Duitse huursoldaten lachen, de bevriende Spaanse cavaleristen opscheppen en het deftige Frans van de officieren onderling.

De stallen en weiden stonden vol met paarden, die achter de waterlinie niet veel meer deden dan het verslinden van grote hoeveelheden hooi en haver.

Hier leidde kapitein-generaal Willem III vanuit een boerderij de hele waterlinie. En vanuit binnen- en buitenland kwam men naar dit hoofdkwartier om met de prins van Oranje te spreken. Zo werd hij hier gevraagd om stadhouder van Holland te worden. En voer hij vredesonderhandelingen met afgevaardigden van de Engelse koning in zijn tent bij Nieuwerbrug.

Eind 1672 vertrok de prins met het grootste deel van zijn leger. Het hoofdkwartier werd toen verplaatst naar Alphen aan den Rijn.

Na de verwoesting door het Franse leger, werd de kleine schans opgevolgd door het huidige Fort Wierickerschans.