U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Waarder

Het dorp Waarder lag in 1672 in het niemandsland tussen het Franse leger in de stad Woerden en het Staatse leger bij de schansen in Nieuwerbrug.

Onze soldaten zullen het dorp hebben bezocht om er voedsel en materiaal te kopen. Franse troepen zijn hier geweest om dit te roven. Hierbij hadden ze het vooral op vee gemunt, dat ze in Woerden verkochten.

Daarnaast hieven de Fransen belastingen in en rond hun veroverde gebieden. Wanneer bewoners niet wilden, of konden betalen, werd er gedreigd met het verbranden van huizen, boerderijen en elders ook kastelen.

In Waarder zijn hierdoor vele gebouwen verloren gegaan.

De Franse ritmeester Mélac was berucht om zijn strooptochten. Aan zijn minister schreef hij: “De huizen in dit land zijn zeer ontvlambaar. Alles is verbrand, paarden, koeien, en naar men zegt flink wat boeren, vrouwen en kinderen.”

Vanwege dit oorlogsgeweld en het water, dat het dorp steeds meer binnen stroomde, zijn de meeste bewoners de waterlinie over gevlucht richting Gouda.

Na het vertrek van de Fransen zijn begin 1674 nog maar 30 mensen naar Waarder teruggekeerd. Vele huizen stonden nog leeg, waren verbrand, of afgebroken.

 

Bezoek Waarder ook tijdens de audiotour In het hoofdkwartier van de prins.

Audiotour In het hoofdkwartier van de prins