U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Post Nieuwerbrug

Het Quartier aan de Nieuwerbrugge 

Aan de westkant van de Dubbele Wiericke hebben in de loop der jaren drie verschillende schansen aan de Oude Rijn gelegen, waarvan nu niets meer is terug te vinden.

De eerste ‘Nieuwerbrugse Schans’ werd al in 1575 gebouwd door het Spaanse leger. Tijdens het beleg van Woerden blokkeerden ze hiermee de opstandige stad.

De dijken langs de Oude Rijn werden in 1672 aan beide kanten verdedigd. Hier aan de Dubbele Wiericke liet kolonel Pain et Vin het ‘Quartier aan de Nieuwerbrugge’ bouwen. Het bestond uit een aarden borstwering richting Woerden, waarop kanonnen waren geplaatst. De achterkant, richting Bodegraven was open. Aan de overkant van de Rijn lag de kleine Molkerschans. Om vanaf de wallen de omgeving goed te kunnen overzien, werden huizen in het dorp afgebrand.

Bij deze schansen begon het hoofdkwartier van Prins Willem III. Zijn troepen legerde hij achter de smalle waterlinie, vanaf de Enkele Wiericke. Daar kwam een derde schans.

Nadat het Franse leger in december 1672 de drie schansen had verwoest, liet men in 1673 Fort Wierickerschans bouwen. Hier aan de westkant van de Dubbele Wiericke verrees de kleine ‘Sterreschans’, of ‘Fort Nieuwerbrug’. Deze werd wegens de slechte staat al in 1682 opgeheven. Houthandel Van den Berg heeft later nog een deel van de gracht gebruikt om bomen te wateren. Het werd tot het dempen in 1968 ‘de oude gracht’ genoemd.

Iets meer naar het zuiden ligt nog wel een bruggenhoofd in de Wiericke. Deze brug kwam uit bij de weg die rond de laatste schans heeft gelopen.

 

Bezoek toen en nu

Wilt u de Nieuwerbrugse schansen uit het rampjaar eens in 360 graden bekijken? Download dan de Timeswitch app Nieuwerbrug 1672 via Google Play, of de App Store. In vier filmpjes komt deze locatie dan ook echt tot leven.

Bezoek de locatie ook met de audiotour In het Hoofdkwartier van de prins.