U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Bodegraven

Het dorp Bodegraven was in 1672 onderdeel van het hoofdkwartier van prins Willem III. De sluis in de Oude Rijn werd verdedigd, als onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. In de huizen van het dorp werden officieren ondergebracht.

Mensen uit binnen- en buitenland overspoelden het dorp. Drie van de mannen die hadden geprobeerd raadspensionaris Johan de Witt te vermoorden waren naar Bodegraven gevlucht. Ze voelden zich veilig in de nabijheid van Willem III, die hen later ook mooie functies gaf.

Nadat Franse troepen over het ijs waren getrokken en Zwammerdam in de as hadden gelegd was Bodegraven aan de beurt. Huizen werden geplunderd en mensen vermoord. Toen bleek dat de schansen bij Nieuwerbrug waren verlaten, lieten ze een totaal verwoest dorp achter.

Na deze verwoesting werd overal in het land geld ingezameld voor de kerken van de twee getroffen dorpen. De admiraliteit van Rotterdam schonk de kerk van Bodegraven bijvoorbeeld prachtige glas in loodramen. Maar wilt u deze bewonderen, dan moet u tegenwoordig naar de Oudhoornse kerk in Alphen aan den Rijn, waaraan ze in het verleden zijn verkocht.

Toen in 1972 de dorpskerk werd gerestaureerd, bleek dat een pilaar tijdens het rampjaar zo was aangetast door het vuur, dat hij te broos was voor reparatie. Een fragment hiervan ligt als aandenken in het koor.

Het zelfde jaar is onder in de toren een plaquette aangebracht, die de verwoesting van Bodegraven herdenkt.

 

Dorpskerk

Adres: Oude markt 1, Bodegraven

 

Audiotour

Bezoek Bodegraven ook tijdens de audiotour In het hoofdkwartier van de prins.

Audiotour In het hoofdkwartier van de prins