U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Spannende verhalen

De mooiste verhalen over het Rampjaar speelden zich hier af

Hier ziet u een overzicht van de verhalen die we de komende tijd zullen publiceren.

Het beleg van Woerden

De eerste schans en waterlinie

Al honderd jaar eerder lag er bij Nieuwerbrug een schans. De Spanjaarden probeerden hiermee het opstandige Woerden te blokkeren. De stad verdedigde zich, door de polders onder water te zetten. Dit was een voorloper van de Oude Hollandse Waterlinie.

Lees op Wikipedia >>

Rampjaar

Het Rampjaar

Tijdens het Rampjaar 1672 werd onze republiek aangevallen door de koninkrijken Frankrijk en Engeland en de bisdommen Munter en Keulen.

Lees meer >>

Oude Hollandse Waterlinie

Oude Hollandse Waterlinie

In 1672 werd de Oude Hollandse Waterlinie in werking gesteld. Van het Muiderslot tot Slot Loevestein zette men polders onder water.

Lees meer >>

Hoofdkwartier Oude Hollandse Waterlinie

Hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie

De Oude Hollandse Waterlinie moest Holland verdedigen tegen het oprukkende leger van Lodewijk XIV. Vijf hoofdposten waren verspreid langs de linie. Het hoofdkwartier lag achter de Nieuwerbrugse post, richting Bodegraven.

Lees meer >>

Legerkamp prins Willem III

Het legerkamp van prins Willem III

Veel soldaten kwamen uit Spanje, of Duitsland. Ze hadden vaak hun gezin bij zich en sliepen in stallen, of tenten. De kleine dorpjes veranderden in een heuse stad.

Lees meer >>

Stadhouder

Stadhouder

De stad Dordrecht stuurde afgevaardigden naar Nieuwerbrug, om Willem III te vragen of hij stadhouder van Holland wilde worden.

Vredesonderhandelingen

Vredesonderhandelingen

Graaf Arlington en de Hertog van Buckingham kwamen naar Nieuwerbrug om namens de Engelse koning te onderhandelen over vrede. Maar prins Willem III ging in zijn tent niet akkoord met de Engelse voorwaarden.

Bekijk alvast een filmpje in de app >>

Hoofdkwartier prins Willem III

Doop in prinselijke tent

Door de oorlog was een Woerdens schippersechtpaar gestrand in Nieuwerbrug. Nadat de vrouw beviel van een kind, werd dit gedoopt in de tent van de prins.

De gebroeder de Witt

De gebroeders De Witt

Drie van de vier aanslagplegers op Johan de Witt vluchtten naar Bodegraven. In het hoofdkwartier hoorde Willem III, dat Cornelis de Witt hem zou willen laten vermoorden. En toen de broers gruwelijk aan hun eind kwamen, was de prins 'toevallig' in Woerden.

Slag om Kruipin

De slag bij Kruipin

Toen Willem III Woerden wilde bevrijden, kwam er Franse versterking vanuit Utrecht. De lievelingsoom van de prins sneuvelde bij de bloedige slag om de Kruipin. Tocht liet de prins zien, dat het Staatse leger gevaarlijker was dan de Fransen dachten.

Franse veldtocht

Franse veldtocht over het ijs

Eind december trok het Franse leger over het ijs, om de schansen bij Nieuwerbrug heen. Toen men bij Alphen niet verder kon, verwoestten ze Zwammerdam en Bodegraven. De post bij Nieuwerbrug werd verlaten, waardoor ze ongehinderd naar Woerden konden terugtrekken.

Lees meer >>

Verzoening De Ruyter en Tromp

Verzoening De Ruyter en Tromp

In 1672 zou Willem III de twee admiraals De Ruyter en Tromp in Hofstede Kruidenburg hebben verzoend. Als aandenken hieraan heeft tot voor kort een gedenkbord in de kerk van Zwammerdam gehangen.

Lees meer >>